Únorové vaření
V měsíci únoru nás kromě pravidelného vaření čekala exkurze s odbornou praxí ve Střední průmyslové škole potravinářství a služeb v Pardubicích. Po milém přivítání od paní učitelky Šárky Bouchalové jsme se rozdělili do dvojic a pod dohledem studentek druhého ročníku jsme se pustili do příprav drobných zákusků. Vyzkoušeli jsme si přípravu žloutkového věnečku, piškotového lízátka, lineckých koleček a vanilkových rohlíčků. Práce se nám moc líbila a domů jsme si přinesli tácek vlastních zákusků, na kterých jsme si všichni pochutnali.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
Žloutkové věnečky
Recept
250 g vody
125 g másla
200 g hladké mouky
špetka soli
300 g vajec (cca 5 ks)
V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme máslo, přivedeme k bodu varu, rychle vmícháme mouku, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce, necháme zchladnout. Těsto přendáme do robotu, přidáme špetku soli, vejce a zpracujeme hladké těsto. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech vyložený pečicím papírem věnečky. Lehce pokropíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.
Krém
300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g moučkového cukru
80 g másla a lžíce rumu
Do připraveného pudinku všleháme změklé máslo a rum.
© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing